Музика

Ед Шийрън очарова София: Незабравима нощ на стадион „Васил Левски“

От Euronews България Euronews България
20240831 195143 Снимка: Симона Николова, личен архив.

Автор: Симона Николова, Euronews Bulgaria

 

Националният стадион „Васил Левски“ в София се превърна в море от светлини, музика и емоции, когато световната суперзвезда Ед Шийрън излезе на сцената за концерт, който несъмнено ще бъде запомнен като едно от събитията на годината. 60 хиляди фенове от цяла България и извън нея се стекоха, нетърпеливи да станат свидетели на магията на живото изпълнение на Шийрън, и не останаха разочаровани.

Концертът беше част от световното турне на Шийрън - „Mathematics“. Репертоарът на песните бе перфектна смесица на най-разпознаваемите хитове от всеки от албумите му, чиито имена са вдъхновени от различни математически операции: „-“, „+“, „ד, „÷“ и „=“. Публиката се наслади също и на музиката от албума „Number 6 Collaborations Project “, както и на песни като “Love Yourself ”, композирана от самия Шийрън, и изненадата на вечерта „ See Fire“ от филма "Хобит".

От ранния следобед нетърпеливите фенове започнаха да се събират пред стадиона, образувайки дълги опашки на четирите контролно-пропускателни пункта около стадиона. Вълнението беше осезаемо, тъй като хиляди хора очакваха с нетърпение възможността да видят Шийрън на живо. Концертът отбеляза завръщането му в Източна Европа, като София се присъедини към други големи спирки от турнето му „Азия и Европа“, сред които Загреб и Букурещ.

 

20240831 173300 Снимка: Симона Николова, личен архив.

Сценичната инсталация беше проста, но ефективна, с характерния за Шийрън loop педал и китара на преден план. В началото на шоуто той обяви, че през по-голяма част от времето ще си акомпанира сам, но към него се присъедини и група от четирима души за няколко песни, а при изпълнението на някои от големите му хитове като песента „Sing“, дори организира публиката да пее фонови вокали за него. Този изчистен подход позволи на гласа и композициите му да изпъкнат, създавайки интимна атмосфера, въпреки огромното пространство. Визуализацията допълваше перфектно музиката със зашеметяващи светлинни дисплеи, видеопрожекции, фойерверки и огньове, които засилваха емоционалността на песните.

Вечерта започна със специалното изпълнение на българската попзвезда Михаела Филева, която беше избрана лично от екипа на Шийрън, за да подгрее публиката. Енергичното присъствие на Филева беше перфектната прелюдия към основното събитие. След нея последва британският певец и автор на песни Калъм Скот, който изнесе зашеметяващо изпълнение, което допълни перфектно състава на вечерта. Дуетът му с Шийрън на „You Are the Reason“ беше вълнуващ момент от вечерта, който показа синхрона между двамата изпълнители.

 

20240831 181600 Снимка: Симона Николова, личен архив.

От момента, в който началните акорди на „Castle on the Hill“ изпълниха стадиона около 20:00 часа, публиката беше завладяна. През цялата вечер той се обръщаше директно към феновете, споделяйки лични истории и изразявайки благодарността си за топлото посрещане, което е получил в България. Шийрън дори изненада посетителите с няколко реплики на български език, които бяха посрещнати с възторжени възгласи. Тази връзка с публиката беше постоянно повтарящ се мотив през цялата вечер, тъй като Шийрън често правеше паузи между песните, за да общува с феновете, както и да ги провокира да се включат в изпълнението на песните, което направи концерта по-скоро споделено преживяване, отколкото просто представление. Способността му да се свързва с феновете си беше очевидна, тъй като той плавно преминаваше от енергични парчета като „Galway Girl“ към прочувствени балади като „Perfect“ и „The A Team“.

Концертът завърши с два от най-големите музикални хита в кариерата на Ед Шийрън - „Shape of You “ и “Bad Habits”, които накараха всички присъстващи да подскачат. Когато последните ноти заглъхнаха, беше ясно, че британската суперзвезда е оставила трайно впечатление в София. Феновете се задържаха на стадиона и не желаеха да си тръгнат, все още въодушевени от преживяването. Социалните медии бяха затрупани от публикации и снимки, на които присъстващите споделяха любимите си моменти и изразяваха възхищението си от таланта на Шийрън.