Музика

Кралете на фламенкото: JOEF Gipsy Kings Family ексклузивно пред Euronews България

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Те са кралете на Фламенкото. А с музиката си пеят за любов и страдание. Това са Джипси Кингс Фемили , които са в България и днес ще пеят в курортния комплекс Вая бийч резорт. 

За корените на тяхната музика, които са далеч във времето в Южна Франция, за това какво е да си част от голямото семейство на Джипси Кингс и да пазиш името повече от 45 години. Евронюз България беше единствената медия, която разговаря с Джипси Кингс Фемили. 

 

Ани Балджиян: Здравейте, Джипси Кингс Фемили, добре дошли!

Жозеф Фаржие: Здравейте. Благодаря. 

Ани: Колко поколения пеете под марката Джипси Кингс?

Жозеф: Джипси Кингс произхождат от Южна Франция. От региона до Монпелие - Баярдо около Арл. А в южната част на страната има много цигани. Тази музика е в корените на това население в южна Франция. Тази музика беше създадена от Жосе Рейс и Николас и Андре Рейс. Манитас дьо Плата е от Монпелие. Той свиреше със своя баща Жозе Рейс и беше известен с това, че свири румба с него. Защо споменавам семейната история? Защото Манитас дьо Плата е племенник на моята прабаба, по бащина линия. Така че аз произхождам от семейството от страна на моя баща. Затова и моята група се казва Джипси Кингс Фемили. И това е важно да се каже, защото в наши дни много хора си присвояват името и пеят под марката Джипси Кингс. За да сме точни - ние не сме Джипси Кингс, ние сме Джипси кингс Фемили - защото наистина сме част от голямото семейство. Това трябва да е ясно. Ние не идваме от Конго или Саудитска Арабия - ние произхождаме от Южна Франция, където тази музика се роди. 

Ани: И сте част от семейството?

Жозеф: Да, точно така. 

Ани: Песните на Джипси Кингс ли изпълнявате или имате ваши парчета, ваш репертоар?

Матю Фредерик: Ние имаме наши собствени композиции. Но в джипси стил, разбира се, който усъвършенстваме. Затова е и малко по-различно. 

Ани: Харесва ли ви да свирите тази музика?

Сенега Ален: О да, тази музика е в кръвта, в сърцата ни. 

Ани: Кое е новото във вашите интерпретации?

Жоеф: Искате ли да ви изсвиря едно от новите ни парчета?

Ани: Да, разбира се.

Жоеф: Ето чуйте. (...) Ето това е едно от новите ни парчета. 

Ани: Корените на тази музика са в Южна Франция и Испания. Каталуня. Но хората по цял свят харесват тази музика, обичат тези ритми. Защо според вас?

Жоеф: Защото във фламенкото, в румбата - има смес от много култури, има и ориенталски нотки. Но в тези песни, както се казва в моето семейство, има любов и страдание. Във фламенкото има мъка. Румбата пък е любов и страст. Повечето от песните, които са правили Джипси Кингс, а и ние - са песни, възпяващи любовта. 

Ани: А хората обичат и страданието и любовта, така ли?

Жоеф: Разбира се. Във всяка любов има и страдание. Кой не е страдал от любов? И любов ли е, ако няма и малко болка в нея. Мисля, че двете неща вървят заедно. Това е и начин да интерпретираме нашата музика. Когато сме на сцената ние пеем със страст, със страдание, с любов - и това се усеща от публиката и затова хората харесват нашата музика. И съм сигурен, че тя няма да умре никога. Тя е вечна. Манитас дьо Плата и Жосе Рейс вече ги няма, но тази музика е жива още. 

Ани: А как запазвате автентичността на песните си?

Жоеф: Помага ни това, че ние сме истински цигани. Знаете, че в света на ромите има румънски, италиански, испански цигани, които говорят на различни езици, имат различен манталитет. Но истинската румба, нашата музика идват от Южна Франция. 

Ани: Има и български цигани? Има Балканска ромска музика. Познавате ли я?

Жоеф: Да, познавам много добре тази музика. Даже в ютюб можете да чуете една подобна песен. Тя е върху основа на стара арменска песен, която смесих с Балкански ритми и цигански глас. Но този глас и тази китара – са типични само за южната част на Франция. 

Ани: А музиката ви промени ли се през годините?

Жоеф: Има ново поколение, което прави поп, модерни неща. Но все пак, все пак в основата имаме този стил: 

Това е специфичен стил на гласа, това са корените, от които произхожда тази музика. Върху нея могат да се правят различни композиции. 18 години живях в САЩ, записвах албуми, пях джаз, фламенко, с моите музиканти. Ние имаме огромен репертоар. Но преди всичко ние сме цигани.. 

Ани: Какво е важно за една песен да стане хит? Музиката или текста?

Сенега Ален: Ритъмът. Ритъмът е много важен. Но и текстът не е за подценяване, когато има силно послание. 

Матю Фредерик: И двете са важни - и текстът, и музиката са важни. 

Жоеф: Ако няма ритъм, няма текст и обратното. Ако няма хубав текст, няма и ритъм. Но на нас циганите ни трябва ритъм, страст... Дори и това - виждате няма думи, но това е музиката на нашите предци и корени, на нас самите. А после идва и текстът. 

Ани: Вие лично кои песни предпочитате - старите класики на Джипси Кингс или новите ви парчета?

Жоеф: Ще ви кажа истината. Първите им албуми бяха великолепни - те са автентични, идват от тях - те преобразяват песента по техен начин, с техния стил. Това е тяхната сила. Написали са не малко песни и имат световно признание. Силата на Джипси Кингс е в тяхната автентичност, истинност. Което за мен беше нещо ново в музикалния свят. Затова и тази музика е обичана в цял свят и благодарение на Джипси Кингс ние сме тук и работим. Затова и благодаря на моите братовчеди - те са обиколили света и са дали на света своята невероятна музика. Затова е недопустимо някой да си присвоява марката. А аз, за разлика от други, мога да кажа - това е моето семейство, Манитас дьо Плата е племенник на моята прабаба по бащина линия. Джипси Кингс са Джипси Кингс, а аз съм Джипси Кингс Фемили. Аз съм част от Фамилията. А иначе музиката е сходна, тя е еднаква. 

Ани: Защо Джипси Кингс Фамилия е в България?

Жоеф: Пристигнахме в България днес. Имам фондация, с която подпомагам болни деца. Бях в Армения, бях и в София. Чуха ме, харесаха ни и ни поканиха. 

Ани: Ще имате концерти къде: Във Варна, Пловдив?

Жоеф: Да, и ми е много приятно, защото България е много красива страна. Хората са много открити и ми е много приятно да съм тук. Много се забавляваме тук. 

Ани: Българите усещат ли вашата музика? 

Жоеф: Да, българите обожават нашата музика. Всички сме хора, имаме едно сърце. Страстта на песента ни се предава и това се харесва. 

Ани: Посланието ви към нашите зрители?

Сенега Ален: Да заповядат и да ни гледат на концерта.

Сирил Кабла: За нас ще бъде празник да сме заедно. 

Матю Фредерик: Приятно ни е да споделяме музиката с нашата публика, ще се забавляваме. 

Жоеф: Няма да говоря с думи. Ще говоря с моята китара, с моя глас и моята група. Ще пея от сърце и ще ви пренеса в Южна Франция. 

Ани: Ако трябва да завършим с една от най-известните песни на Джипси Кингс коя ще изберете. "Бамболео" ли е?

Жоеф: Да, "Бамболео".