Европа

Фон дер Лайен: Централна Европа ще играе ключова роля в отбраната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Ursula Von Der Leyen Layen EC Evropeyska Komisia AP Снимка: АП, архив.

Урсула фон дер Лайен каза, че Централна Европа ще играе ключова роля в усилията за изграждане на европейски отбранителен сектор преди очакваното назначаване на европейски комисар по отбраната.

На международна конференция по сигурността в Прага германката изтъкна, че Съюзът не е направил достатъчно, за да увеличи собствения си капацитет за производство на оръжия, имайки предвид геополитическите заплахи, особено войната на Русия срещу Украйна.

Ние, европейците, трябва да сме нащрек. Трябва да пренасочим вниманието си към измерението на сигурността във всичко, което правим. Трябва да мислим за нашия съюз като проект за сигурност и отбрана, в който на Централна Европа е отредена решаваща роля.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

На форума Фон дер Лайен акцентира на необходимостта от системно преразглеждане на отбраната на Стария континент.

Защитата на Европа е преди всичко задължение на Европа, добави председателката на ЕС. По думите ѝ, докато НАТО трябва да остане център на глобалната отбрана, е необходим по-силен европейски стълб като противовес.

Близо 2000 гости от над 70 страни, включително държавни и правителствени ръководители, както и министри на отбраната и външните работи, присъстваха на GlobSec 2024 в Прага.