Европа

Туск обяви: Полша ще отдели рекорден бюджет за отбрана

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Mинистър-председателят на Полша Доналд Туск обяви, че бюджетът на страната за 2025 г. ще включва рекордни разходи за отбрана. Той представи основните точки на плана за следващата година, който определи като „щедър“ и подкрепящ по-нататъшния икономически растеж. Според министъра на финансите на Анджей Домански предложението, възлизащо на повече от 186 млрд. злоти или 40 млрд. евро, ще представлява 4,7% от БВП. Това е в сравнение с 4,2 % през 2024 г., което вече превърна Варшава в най-големия инвеститор в средства за отбрана както в НАТО, така и в ЕС. Същевременно тази новина идва и в момент, в който се очаква икономическият растеж на Полша да бъде 3,9% през следващата година в сравнение с 3,1% през 2024 г.

 

Подготвили сме бюджет за строителство и сили. Ще изградим това, което е необходимо както за пряката сигурност на Полша, така и за енергийната сигурност. Също така взехме решение за рекордно високи разходи за отбрана. Става дума за близо 190 милиарда евро.

Доналд Туск, министър-председател на Полша

Източноевропейската държава граничи с разкъсваната от война Украйна, което прави сигурността важен приоритет. От началото на конфликта Полша направи големи покупки на военно оборудване, включващо изтребители, танкове и системи за противоракетна отбрана от САЩ и Южна Корея. През последните години страната предприе стъпки за намаляване на зависимостта си от енергийни източници, идващи от Русия, като газ и петрол. Предстои бюджетният план да бъде обсъден със синдикатите. Той обаче все още се нуждае от одобрението на полските законодатели и на президента Анджей Дуда.