Европа

Италия настоява да оглави ръководството на южния фланг на НАТО

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В писмо, подписано от постоянния представител на Италия в НАТО, италианското правителство изрази съмнения относно неотдавнашното назначаване на Хавиер Коломина за специален представител за южното съседство и призова за обновен подход към политиките на алианса в региона. На неотдавнашната среща на върха във Вашингтон Джорджа Мелони подчерта стратегическото значение на южния регион за алианса, като предложи постът да бъде даден на италианец. Джанджакомо Каловини, ръководител на групата „Италиански братя“ в парламентарната комисия по външни работи, следи случая отблизо.

 

 

Джорджа Мелони подчерта колко много са важни Средиземноморският регион и Африканският континент не само за Италия и ЕС, но и за целия алианс. Скоро, през октомври, Марк Рюте ще поеме поста на нов генерален секретар на НАТО. Рюте поддържа отлични отношения с Мелони. Надяваме се, че може да настъпи промяна и че вече ще отговаря италиански делегат. Изключително важно е въпросите за Африка и Средиземноморието да заемат централно място.

Джанджакомо Каловини, депутат от "Италиански братя"

Италианският министър на отбраната Кросето и заместник министър-председателят Таяни изразиха разочарование от решението на Столтенберг. Опозиционните партии твърдят, че този последен случай доказва, че доверието в Италия на международната сцена намалява.

 

Министърът на отбраната на Италия се оплака много от това назначение и от това, че за тази част на Средиземноморския регион е избран испанец, а не италианец. Това обаче е избор, който ще трябва да бъде потвърден от новите съотношения на силите в НАТО и от новия бъдещ генерален секретар Марк Рюте. Но независимо от това, НАТО е по-малко чувствителна към политиката, различно от това, което предполага публичният дебат тук, в Италия. НАТО цени инвестициите, наличието на работна сила, ресурси и ноу-хау.

Роберто Ардити, политически анализатор и главен редактор на „Formiche.net“

Присъствието на Италия в южния фланг се разглежда от правителството на Мелони като изключително важно за укрепване на миграционните политики на страната и стратегическата ѝ роля на африканския континент.