Политика

Социологът Добромир Живков: Очаквам след вота ГЕРБ да разтворят по-широко "ветрилото" за кабинет

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Очаквам ГЕРБ да разтворят по-широко ветрилото, търсейки възможност да излязат от условната изолация и да намерят партньори за формиране на редовен кабинет. Тя ще бъде  проактивната партия. Тази прогноза направи в студиото на "Добро утро, Европа" управителят на агенция "Маркет Линкс" Добромир Живков. 

Той посочи още, че са много са неизвестните, които имаме към настоящия момент относно представянето на основните политически формации на поредния предсрочен вот за НС в края на октомври. 

Специално за ДПС - притовопоставянето вътре показва високо ниво на мобилизация на симпатизантите. Ако е монолитно, то може да е  втора политическа сила. Но и разделени, резултатът би бил достатъчен и за двете фракции да присъстват в следващия парламент. Голямо значение ще има и предизборната кампания особено в смесените райони. 

Добромир Живков очаква още, предизборната кампания да е "малко по-жива, по-ангжирана от политическите сили, които да извлекат поуки от много ниската избиартелна активност от последните избори". Базирайки се на данни от последното проучване на "Маркет Линкс", той коментира, че "електоратите на всички партии казват, че очакват малко по-позитивна кампания". 

По думите му е нужен и лидерски дебат, който е "задължителен елемент от демократическа предизборна кампания" и който у нас от години не се провежда. 

"ДПС Доган" ще търси всички възможности, включително и с появата на г-н Доган в листите, смята Живков. 

Целия разговор вижте във видеото.