Политика

Добромир Живков, "Маркет Линкс": Ресорът на вътрешния министър става все по-важен и значим

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Не е изключено да има опити за политическо кадруване в бъдещия служебен кабинет, но от друга страна не е изключено и това с протеста на полицаите в днешния ден, изказванията на настоящия министър от последните няколко дни – създава се впечатлението, че този ресор придобива все по-голяма важност. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime социологът от агенция “Маркет линкс” Добромир Живков.

„Ресорът на вътрешния министър е наистина много важен, той е свързан и с провеждането на изборите, именно върху МВР пада основната отговорност за това да бъдат пресичани незаконните практики, свързани с изборния процес. От друга страна понякога личността на министъра не е от чак такова значение, защото ако говорим за това дали един министър може да бъде сменен в настоящата ситуация с друг, който да работи със същите методи, отнасящи се до изборите, то съществена разлика няма да има“, обясни още социологът.

Все пак трябва да кажем, че има съществени съмнения за това, че последните избори бяха наситени именно с такъв тип порочни практики, а именно контролиран и купен вот.

По думите на Добромир Живков тогава до оспорване на изборите не се стигна, защото според него това е една по-различна политическа игра.

„Оспорването на изборите означава, че ти трябва да пресметнеш и да прецениш, че твоят резултат е бил едва ли не на ръба и именно такъв тип практики са довели до твоята загуба, което в случая очевидно, че не е така.“, каза още Живков.

Целия разговор вижте във видеото.