България

Могат ли машините на вота да бъдат манипулирани и колко ще струват изборите?

От Euronews България Euronews България

Поддръжката и транспортът на машините за гласуване до секциите ще струва 15-20% по-скъпо за предсрочния вот през октомври спрямо разходите на последните избори миналата година.

Това изчисли в студиото на Euronews PrimeTime Веселин Тодоров, изпълнителният директор на "Сиела Норма" – компанията, която осигури устройствата за вота.

За организацията на предсрочния вот са отделени малко над 70 млн. лева, а обществени поръчки за логистиката още не са обявени. 

Според Тодоров всички секции трябва да разполагат с машини, а не само тези с избиратели над 300 души, както предвижда сега избирателният кодекс.

Софтуерът на машините е в компетенциите на ЦИК, посочи изпълнителният директор на „Сиела Норма“.

„Ние досега в последните 8 години сме го правили. Дейностите включват подготовка на самия софтуер, настройка, въвеждане на бюлетините с имената и номерата на преференциите, след което това нещо трябва да бъде инсталирано върху самите машини“, разясни Тодоров.

Той допълни, че в много кратки срокове след това машините трябва да бъдат експедитирани до областните градове и съответните секции.

По думите на Тодоров теоретично е възможно машините да бъдат манипулирани, но практически „абсолютно невъзможно“, защото софтуерът и хардуерът са от един производител и се намират в пряко зависимост помежду си, така че да не може на тези устройства да бъде инсталиран някакъв друг софтуер или това да е много трудно.

„Заради ключовете, които се използват, заради начина, по който се управлява периферията на тези устройства, т.е. дори да направиш някакъв софтуер той може би няма да може да управлява принтера или карточетеца, флашките към USB портовете“, допълни той.

Практически е невъзможно някой без достъп в продължение на месеци до хардуера и до базовия UEFI софтуер да може да го направи, а дори и да успее да го направи, има още много начини за защита чрез разписките, протоколите и други“, посочи Тодоров.

Той увери, че машините се намират на безопасно място.

Целия разговор вижте във видеото.