Политика

Калин Славов: Смесено гласуване с машини и хартиени бюлетини е най-лошият възможен вариант

От Euronews България Euronews България

Най-лошият вариант е смесена система. Тогава вече хаосът е пълен и имате да освен да направите протоколите с контролите на хартиените бюлетини, да се вземат резултатите от машинното гласуване и след това да бъдат съчетани. Това е много работа за комисиите, дори и за добронамерените. Времето става изключително много, по 7-8-10 часа се стои да се подават резултати, хората не искат да влизат в комисии, ужасно е.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов.

Славов подчерта, че гласуването с хартиени бюлетини в България през последните 10 години е показало, че позволява зловредно въздействие и даде пример с минали избори, при които е имало 600 000 невалидни бюлетини, което по думите му е огромно количество на фона на общия брой гласували граждани. 

В някои секции над 20-25% от подадените гласове бяха обявени за недействителни“, добави той.

Според него има три ключови етапа, при които може да се въздейства на резултата - чрез т.нар „индианска нишка“, правене бюлетините на конкурента невалидни и манипулации при отразяването на резултатите в протоколите.

Славов коментира, че въпреки многократните настоявания да се отворят чували с бюлетини и да се провери какво е сбъркано и защо обявените за недействителните бюлетини са невалидни, ЦИК винаги е отказвал да го направи с аргументи, че няма процедура, по която да се направи или че нямало смисъл, защото нямало да произведе правни последици.

Съвременните технологични решения могат до голяма степен, почти на 100%, да гарантират сигурността на дадения резултат, смята Славов.

Това са съвременните блокчейн технологии – дисперсно разпределение на резултатите, в множество компютри, десетки хиляди понякога, криптирани, по начин, по който е невъзможно да бъдат подменени всичките, т.е. резултатът веднъж създаден не може да бъде променян. Това е силата на блокчейн технологията в момента.

Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“

Славов отбеляза, че понастоящем машините, с които се гласува в България, не използват блокчейн, но и няма и технологично време да бъде въведен за евентуални предсрочни избори през есента.

Той посочи, че ако все пак се стигне до гласуване с хартиени бюлетини, би бил добър вариант да се използват т.нар. преброителни центрове, т.е. гласовете да не се броят в СИК, а на ниво РИК, което къса връзката между възложилите определен изборен резултат на съответната секция и тези, които отчитат резултата.

Целия разговор вижте във видеото.