Свят

Дипломат: Вече се очертават контурите на един стратегически съюз между Китай и Русия

От Euronews България Euronews България

Завърши подготвителният период и започна вторият на Третата световна война, която е хибридна. Тя няма да доведе до унищожение на цялото човечество, тъй като това не е целта, нито на едната, нито на другата страна, но ще бъде придружена от много локални войни като тази в Украйна и ще доведе до изтощаването и на двете страни.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria дипломатът и външнополитически експерт Валентин Радомирски.

Според Радомирски вече се очертават контурите на един стратегически съюз между Китай и Русия.

„Светът ще бъде полицентричен във всички случаи. Ако в последния момент страната, която се чувства победена, не прибегне до идиотското действие да натисне червеното копче“, допълни външнополитическият експерт.

Въпреки затрудненията, породени от изгонването на българските дипломати, Радомирски смята, че все пак организацията на изборния процес ще протече успешно и българските граждани, пребиваващи на територията на Русия, ще могат да упражнят правото си на глас.

„Дали ще командироват няколко човека от България или ще наберат хора за комисиите от българските граждани, живеещи в Русия, от МВнР ще се справят, макар и затруднени“, посочи международният анализатор.

По отношение на призива на Естония и Финландия за забрана за издаване на туристически визи за руски граждани, Радомирски изтъкна, че тези искания са основани предимно на практически причини.

„Много руснаци, които трябва да пътуват за една или друга дестинация по света, но не могат да излетят директно от Москва, отиват във Финландия или Естония като най-близки страни, което увеличи страшно много потока на руски граждани към двете държави“, обясни Радомирски и уточни, че това е предизвикало недоволство у гражданските общества на Финландия и Естония.

Toй припомни и думите на украинския президент Володимир Зеленски, според когото затварянето на границите за руски граждани са най-сериозните санкции, защото руснаците отнемат чужда земя, както и че руснаците трябва да живеят в своя собствен свят, докато не променят философията си.

По думите на външнополитическия експерт подходът на Зеленски е идеологически и политически, докато този на Финландия и Естония е базиран повече на практически причини.

Според Радомирски е малко вероятно да бъде одобрена забрана за издаване на визи на руснаци на територията на целия ЕС.

Сделката за деблокиране на износа на украинско зърно е ход в правилната посока, смята Радомирски. но подчерта, че това не предвещава скорошно спиране на военните действия в Украйна.

Вижте целия разговор във видеото.