Политика

Румяна Коларова: Промените в Конституцията направиха президента безпомощен

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Това, което се вижда при сегашната промяна на Конституцията е, че президентът всъщност е безпомощен. Той призовава парламента да направи нещо, което е невъзможно. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ политологът проф Румяна Коларова.

„В тази конституционна уредба, която имаме след промените, приети миналата година, става ясно, че единствено и само парламентарното мнозинство може да направи стъпка към някакъв вид промяна“, коментира още тя.

На „Продължаваме промяната“ трябва да има стане пределно ясно, че с лозунг „Ние ще бъдем опозиция в следващия парламент“, те нищо няма да спечелят на тези избори, защото хората видяха, че от опозицията нищо не зависи. Ако искаш нещо да промениш в политиката, ти трябва да си в управлението. От сега нататък който и да иска нещо да променя в България, трябва да каже как и най-вече с кого ще управлява.

По думите на Румяна Коларова, идеята на служебното правителство навсякъде по света е да има правителство, когато няма мнозинство.

„В България обаче Конституцията, която даваше възможност на президента да се възползва от слабостта на парламента и да наложи своята власт, да засили своето присъствие не само в политиката, но и в държавната администрация, беше отнета“, посочи още тя.

Целия разговор вижте във видеото.