Общество

До какво ще доведе забраната на религиозни групи, свързани с Москва, която Киев одобри?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Парламентът на Украйна одобри забрана на религиозни групи, свързани с Москва. Една от църквите в Украйна се превърна в мишена, тъй като в миналото е била свързана с Руската православна църква.

Никога не сме забранявали нито една украинска църква. Забранили сме връзките с така наречената руска църква, с руската армия и с Путин. Това е единствената забрана, която съществува там. Тази забрана влиза в сила незабавно.

Николай Княжицки, член на парламента на Украйна

Украинската православна църква настоява за своята независимост от Москва.

Украинската православна църква е независима и самоуправляваща се в своята администрация. Тя не е подчинена на никакви центрове в рамките на Украйна, т.е. на никакви центрове, различни от Киевската митрополия.

Климент, митрополитски епископ на Украинската православна църква

Властите в Киев обаче твърдят, че църквата остава обвързана с Руската патриаршия, която описва нахлуването на Кремъл в Украйна като свещена война.

Като се има предвид фактът, че патриарх Кирил благослови избиването на украинци и унищожаването на украинската държавност, трудно е да си представим как може да се толерира дейността на тази организация на територията на нашата Украйна.

Никодим, епископ на Украинската православна църква, епископ на Херсон и Таврия

Законопроектът - подкрепен от 265 депутати - изисква подписа на президента Володимир Зеленски, който се очаква в най-скоро време.