Общество

Патриарх Даниил е поискал от американския посланик да се запази независимостта на Украинската православна църква

От Euronews България Euronews България
Daniil Marten Снимка: Сайт на БПЦ

Българският патриарх Даниил е поискал от американския посланик Кенет Мертен САЩ да се застъпят за запазването на Украинската православна църква, която канонично е зависима от руската. 

В съобщение на Светия синод става ясно, че срещата между българският патриах и американския посланик се е състояла във вторник в сградата на Синода.

Срещата се е провела по искане на американския посланик, след като в началото на юли месец патриарх Даниил присъства на традиционния прием в посолството на САЩ по случай Деня на независимостта.

В разговора патриарх Даниил е обърнал "специално внимание" на темата с каноничната Украинска православна църква (УПЦ), която се ръководи от митрополит Онуфрий.

Българският патриарх е обяснил, че на тази църква се налагат “различни ограничения: ограничаване на религиозната свобода, ограничаване на свободата на богослужение, насилствено отнемане на църковната собственост и насърчаване на езика на омразата“.

Даниил е подчертал, че УПЦ е “подложена на сериозни фактически и юридически ограничения в своята пастирска дейност като резултат от дискриминационната политика на определени фактори в Украйна“.

Ръководителят на БПЦ е поискал от САЩ да се намесят, за да запазят Украинската православна църква, става ясно от съобщението.

"Българският патриарх изрази своята увереност, че демократичните сили по света, които следят религиозните процеси, ще вземат предвид тези обезпокояващи тенденции в Украйна и ще съдействат за гарантиране на религиозната свобода, правото на богослужение и неприкосновеност на собствеността на Украинската православна църква", е казал той.

Не става ясно какво е отговорил американският посланик. 

Мертен отново е поздравил Даниил за избора му за Български патриарх и е пожелал плодотворно служение на този отговорен пост.

Патриархът езтъкна дългогодишното ползотворно сътрудничество между православната българска епархия в САЩ и американските власти. Подчертана беше засилващата се роля на Православната църква, към която се присъединяват все повече американци и която непрекъснато разширява своята пастирска и духовна дейност сред американския народ.