Общество

Патриарх Даниил: Нямаме светец като св. Иван Рилски, който да събира толкова поколения българи (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Joan Rilski Снимка: Фейсбук.

Днешният празник е велик празник, каза пред журналисти днес в Рилския манастир българският патриарх Даниил, цитиран от БТА.

"Нямаме такъв светец като св. Йоан Рилски, чието дело да събира толкова поколения българи и до ден днешен да пребъде по такъв начин делото му. Когато Йоан Рилски е дошъл тук, Рилската пустиня е била ненаселена, необитаема, дива", каза патриарх Даниил.

"Затова трябва да го познаваме, да видим какво е направил, какво ни е оставил като завет, а той се е постарал да ни покаже от неговия опит, какво да правим, за да бъдат в нашите сърца истинска радост и рай", каза още патриарх Даниил. 

Православната църква почита успението на св. Йоан Рилски Чудотворец, почитан като небесен покровител на българския народ. 

Най-обичаният роден светия е живял между девети и десети век. Животът му на отшелник в Рила планина е образец на духовно съвършенство. Свети Иван Рилски, наричан още преподобни Иван Рилски Чудотворец, е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и за най-популярния български народен светец лечител, основател на Рилския манастир. 

Неговата памет се чества още на 19 октомври, когато мощите му са пренесени в София, както и на 1 юли, когато те след векове са върнати в обителта му в Рила планина.