Общество

Доц. Наталия Киселова: Да се говори за конституционна криза е пресилено

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Към този момент да се говори за конституционна криза е пресилено, защото има действащ парламент и правителство, макар и служебно. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея кризата се задълбочава, защото качеството и състоянието на политическите партии в парламента е в състояние на разпад.

„Според мен основания за импийчмънт към днешна дата няма по следната причина: до края на декември, когато действаше предишната редакция на конституционния текст, президентът имаше самостоятелна компетентност да състави правителство. Той подбираше премиера и министрите. В промените беше предвидено президентът да има споделена компетентност с определен кръг лица, от които да избере, а този кандидат да предложи състав на служебно правителство. Тук вече седи въпросът дали президентът може да възрази или е длъжен винаги да назначи“, обясни Киселова.

Ако президентът може да възрази срещу решение на Министерски съвет или на Висшия съдебен съвет във връзка с назначения, както и на министъра на вътрешните работи за назначаване на главен секретар на МВР, защо да не може да възрази на кандидат за служебен министър-председател?

Според доц. Наталия Киселова има няколко варианта за това какво би могло да се случи сега, като един от възможните е президентът да проведе разговори с други кандидати за поста на служебен премиер.

Целия разговор вижте във видеото.