Култура

Почина френската кино легенда Ален Делон (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Delon AP Снимка: АП, архив.

Френската кино легенда Ален Делон почина на 88-годишна възраст, предаде БГНЕС.

Децата на звездата - Ален Фабиен, Анушка, Антъни, както и кучето му Лубо, съобщиха за кончината на баща си. "Ален Делон почина в дома си в Души, заобиколен от семейството си", се казва в изявление на роднините му.

Ален Делон на първо място беше човек, преди да е артист. Той е архитектът - невинаги съзнателно - на несравнимата конструкция на френското кино. Малцина актьори са се посвещавали толкова интензивно на работата си. Едва започнал кариерата си, той дава всичко от себе си в „Под яркото слънце“ (1960) и в „Роко и неговите братя“ (1961). Следват „Непознатият“ (1964) на Ален Кавалие, „Господин Клайн“ (1976) на Джоузеф Лоузи.

През 2017 г. Делон обяви края на филмовата си кариера, в рамките на която се снима в повече от 90 филма.

Актьорът получи инсулт през лятото на 2019 г. и оттогава здравословното му състояние постоянно се влошаваше. През последните години французинът рядко се появяваше на публични места, изглеждаше много отслабнал.

 

Макрон: Ален Делон беше повече от звезда, той беше френски паметник 

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Ален Делон - актьор, който „накара света да мечтае“.

„Господин Клайн или Роко, Гепардът или Самураят, Ален Делон изигра легендарни роли и накара света да мечтае. Предостави незабравимото си лице, за да преобърне живота ни“. Това каза френският президент Еманюел Макрон по повод кончината на френската и световна кинозведа Ален Делон. "Меланхоличен, популярен, потаен, той беше повече от звезда: той беше френски паметник“, добави той.

 

 Бивш директор на филмовия фестивал в Кан: Ален Делон контролираше всичко, освен своя край 

"Ален Делон бе един величествен лъв! Актьор със стоманен поглед ... той замисляше всичко и контролираше всичко, освен своя край."

Това каза Жил Жакоб, бивш директор на филмовия фестивал в Кан по повод кончината френската и световна кинозвезда Ален Делон. Певицата и актриса Аманда Лиър от своя страна заяви пред АФП, че „Франция е загубила своята звезда“.

"Той беше човек, който наистина вярваше в своето кино“, каза фотографът Жан-Мари Перие. "Той прекара живота си в доказване на това, че е нещо различно от красиво и пое много рискове“, каза още известният фотограф.

 

Брижит Бардо: Делон остави празнота, която никой не може да запълни

"Смъртта на легендата на френското кино Ален Делон оставя „огромна празнота, която никой и нищо няма да може да запълни“, заяви пред АФП другата икона на големия екран Брижит Бардо.

"Делон представляваше най-доброто от френското престижно кино. Посланик на елегантността, таланта и красотата. Губя приятел, алтер его, партньор“, заяви Бардо./БГНЕС

 

 

Реакции по повод кончината на големия актьор имаше и у нас.

Легендите никога не умират! Това написа в профила си във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"Загубата е огромна, когато си отиват този тип личности като Ален Делон, които са определящи за конкретна епоха. Делон е от малкото хора, заедно с Жан-Пол Белмондо, които направиха значимо френското кино още като млади момчета с „Борсалино“ – един от знаковите филми, които остават във времето. Нека не забравяме, че родината на киното не е Америка, а Европа. Ален Делон е от хората, които осмисляха самото кино", заяви пред БГНЕС скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

"Ален Делон беше символ на красотата на цяла епоха, която отмина. Личността му е без аналог. Няма друг човек, който можем да оприличим на него. Дългата му кариера, но и самото му излъчване показват, че той беше роден да бъде актьор", заяви българският певец и композитор Васил Петров, цитиран от БГНЕС.