Европа

Орнитолозите във Великобритания отчитат намален брой на чайките

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Характерният зов на чайките е емблематичният звук на британския плаж. Но тези звуци стават все по-рядко срещана част от атмосферата в Обединеното кралство, тъй като броят на гнездящите двойки намалява. За много хора обаче чайките могат да бъдат цитирам "агресивен досадник", тъй като кръжат над главите им в очакване да се хвърлят върху сладолед или пакет чипс. Някой хора обаче ги обичат, въпреки техния недостатък.

 

Обичам ги. Те издават прекрасен звук. Силен е, но е прекрасен.

Джанет

По данни на Британския тръст по орнитология през последните 20 години броят на гнездящите двойки малки черноглави чайки е намалял с 45%. По същия начин броят на сребристите чайки е намалял с 38% - и от Тръста очакват тенденцията да се запази, когато бъдат публикувани последните данни за тази година.

 

Чайките са издръжлив и адаптивен вид. Те са смели. Тези птици се борят. Представете си обаче щом и големите издръжливи птици се борят, тогава каква надежда  за малките, мигриращи пойни птици. Трябва да сме сигурни, че можем да се грижим за всички наши птици и да се научим да живеем заедно с тях.

д-р Виола Смит, Британски тръст по орнитология 

За много от туристите, които се наслаждават на слънцето на плажа, чайките ще продължат да бъдат досадници, които се гмуркат. Но учените призовават обществеността да се научи да обича пернатите си морски спътници.