Euronews Primetime

На ток или газ ще ни е по-евтино през зимата?

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Енергийна криза и галопираща инфлация – това са термините, които все по-често чуваме напоследък. А данните сочат, че все по-скъпа става енергията у нас. Само от началото на лятото цената на електроенергията за бита се е увеличила със средно 3,3% и плащаме 638 лв./MWh. В същия период с близо 30-40% скочи и цената на топлинната енергия и достигна 137 лв./ MWh. Най-сериозно поскъпване има при синьото гориво. От началото на годината цената на газа скача близо 3 пъти и плащаме 297 лв./ MWh. Семейство Веселинови се отопляват на газ. Търсят фурна, която не е единствено на газ.

 

В момента се отопляваме на газ и имаме газова печка. Купуваме си нова, която да е по-икономичен клас. Най си е добре печката да е с газ и с ток. Да може да се използват и двете възможности, в зависимост от инфлацията.

Иван Веселинов

Вяра Чимберова пък използва услугите на „Топлофикация София“. Все още не може да прецени коя алтернатива ще ѝ е по-изгодна. „Опитът ще покаже. Не мога да кажа от сега. Мога да кажа догодина, ако съм използвала и двата варианта и съм направила сравнение“, смята жената.

Към момента жегата навън кара хората да си купуват климатици, но ги взимат с перспектива.

 

Доста наши клиенти се оглеждат за климатик заради горещините, което от своя страна води до въпроса, че той може и да отоплява зимата и определено е едно оптимално решение.

Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника

Наблюдава се и лек скок в продажбата на бойлерите. „Предполагам, че доста хора, които в края на миналия отоплителен сезон се разочароваха от скъпите цени на газа са преминали на чисто електрически бойлери“, каза Вакъвчиев.