Euronews Primetime

Политолог: Не е ясно кой ще подготви машинното гласуване

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Основният подводен камък за предстоящите избори е, че все още не знаем кой ще е изпълнителят на поръчката за подготвяне на машинното гласуване.

Това каза политологът и изборен експерт Даниел Стефанов пред Euronews Bulgaria.

По думите му, до момента това е бил един и същи изпълнител, но в момента има спор между компанията и ЦИК за доста голяма сума, така че не е много ясно кой ще изпълни подготовката за машинното гласуване.

По думите му, избирателната активност ще бъде такава каквато партиите я направят, защото избирателите решават дали да гласуват спрямо това какво партиите им предложат. За съжаление през последните месеци видяхме, че партиите говорят основно на най-твърдите си избиратели, опитват се да втвърдят все повече ядрата си и това не е добър знак, защото голяма част от избирателите най-вероятно няма да отидат да гласуват. Партиите не искат да разширяват влиянието си извън хората, които вече са ги последвали, каза Стефанов.

 

Основният въпрос, на който хората искат да чуят отговор е защо политиците са в политиката. Политическата класа постоянно се вглежда в отговор на въпроса „какво“, „какво ще правим“. И това поставя граници на разговора, той става доста елементарен. Няма място за големите идеи за бъдещето на България.

Като пример той даде темата с газа, която по думите му принадлежи на миналото, а ние трябва да гледаме какво ще става оттук нататък. И до момента не сме получили нищо повече от изнудване от руската страна. Затова в кампанията трябва да се водят големите разговори и партиите не трябва да ги заобикалят.

Очаквам доста трудна предизборна кампания, защото твърдите избиратели могат да бъдат въодушевени само с остри послания. Това е проблем, защото българското общество и без това е вече доста разделено. Голяма част от обществото, особено по-ниските слоеве, е абсолютно изключена от обществения и политически живот и могат да станат лесни жертви на различен вид дезинформационни атаки от чужди страни.

 

Като прибавим и разделението в обществото, България става лесна мишена за външно влияние.

По време на кампанията ще чуваме само за поставяне на граници между един и друг. После изведнъж като влязат в парламента ще трябва да започнат да правят отделни компромиси, а те вече ще са подготвили избирателите си за точно обратното. Оттук следват два основни проблема – за политическите партии става много трудно да създават компромиси и консенсуси, и избирателите започват да чувстват, че поведението на политическите партии не е автентично, смята Стефанов.

Вижте цялото интервю във видеото.