Европа

Италия ще подобрява условията в препълнените си затвори

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Така нареченият "указ за затворите", одобрен тази седмица от италианския парламент, предизвика разгорещен политически дебат.

Цялостно подобряване на условията за задържане, увеличаване на броя на затворническия персонал и значително опростена процедура за достъп до предсрочно освобождаване са част от разпоредбите на новия закон.

Поддръжниците му казват, че това е първият път от много години, когато правителството се е заело сериозно с проблема.

Пренаселеността и самоубийствата в затворите са сериозни проблеми, с които се занимаваме за пръв път от 15 години след липсата на напредък от левите партии на този фронт. Защитата на правата и сигурността са основните приоритети, залегнали в закона.

Пиетро Питалис – депутат от "Форца Италия"

Но, според неправителствената организация "Антигона", която извършва независимо наблюдение на място, с пренаселеност на затворите от 130% и 65 самоубийства досега тази година, мярката няма да е достатъчна за решаване на проблема.

Намесата на правителството беше закъсняла, но проблемът е, че за да се изпълни чисто политическа цел, избраният подход не е системен и няма да промени ситуацията. В някои части равносметката е разочароваща. Като да се опитвате да ремонтирате къща, която има структурни проблеми и е на път да се срути – в този случай къщата е системата на затворите. Вместо да оправите основите, вие сменяте прозорците.

Микеле Миравале – НПО "Антигона"

По данни на Съвета на Европа за обитателите на затворите за 2023 г, Италия е сред малкото страни, които страдат от тежки нива на пренаселеност.

В продължение на 30 години както в Съединените щати, така и в Европа, беше решено наказателното право и затворническите системи да се използват за решаване на редица проблеми, които нямат нищо общо с тях, а по-скоро могат да бъдат описани като социални - например злоупотребата с наркотици, психичното здраве, бедността.

Микеле Миравале – НПО "Антигона"

Ще отнеме известно време преди някои от разпоредбите на закона да влязат в сила. Междувременно през лятото условията в затворите се влошават заради високите температури.