Свят

От какво започнаха крайнодесните протести на Острова?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Дезинформация около убийството на три млади момичета се смята за причината за началото на крайнодесните протести на Острова.

Няма да се посвеня да го нарека такова, каквото е – крайнодесен бандитизъм.

Киър Стармър – премиер на Великобритания

По-миналата нощ в големи и малки градове във Великобритания хиляди демонстранти срещу расизма превъзхождаха числено десните групи. Но антиимигрантските настроения вероятно бълбукат под повърхността от много години. Това накара милиони хора да гласуват за Брекзит, а правителството на торите да предложи планове за депортиране на мигранти в Руанда.

Правителството на лейбъристите вече отмени тези политики, наричайки ги загуба на пари на данъкоплатците.

"Даунинг стрийт" 10 ще бъде изключително облекчен, че антифашистките протести помогнаха да потушаването на скорошните расистки вълнения, но новото правителство трябва да пренареди парчетата след години на консервативна антиимигрантска реторика и неуспешни политики, които засилиха напрежението. Всички погледи са насочени към сър Киър Стармър и как той балансира на това политическо въже.

Люк Ханрахън – кореспондент на Euronews

Д-р Найджъл Флетчър е бивш съветник на Дейвид Камерън. Той смята, че лейбъристите трябва да направят това, което консерваторите не направиха – да предприемат смислени мерки за миграцията.

Лейбъристите трябва да решат проблема по начин, който е различен по тон и значение от начина, по който правителството на консерваторите се опитваше да го адресира. Защото, ако те продължат с твърдата политика, която имаше предишното правителство, ще отчуждят части от собствената си партия.

д-р Найджъл Флетчър – съветник на бившия премиер Дейвид Камерън

Новото правителство на Стармър обяви наскоро планове за командване за гранична сигурност, което да се справи с контрабандистите на хора.

Това отразява по-широката борба на ЕС с миграцията. Предизвикателството е да се приложат ефективни, хуманни политики, които да успокоят и двете страни на политическия спектър.