Свят

Тайван също започна военни учения в отговор на Китай

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Тайван също започна военни учения. Това се случва по същото време, когато Китай удължи своите в близост до острова. Целта на учението е отблъскване на евентуална атака. Пекин никога не е изключвал опцията да превземе острова със сила. От Тайпе смятат, че Пекин подготвя инвазия.
Тайпе провежда артилерийска подготовка с бойна стрелба по югоизточното си крайбрежие, на фона на повишаващото се напрежение с Пекин.

 

Китай използва ученията, за да се подготви за инвазия в Тайван. Той провежда широкомащабни военни учения и изстрелвания на ракети, но не само. Организират се и кибератаки и кампания за дезинформация. Упражнява се също икономическа натиск, за да отслабят обществения дух в Тайван.

Джоузеф Ву, външен министър на Тайван

Всъщност истинската цел на Китай е да промени статуквото в Тайванския проток и в целия регион, добави той.
Учението в окръг Пингтунг е проверка на бойната готовност в отговор на неотдавнашните китайски учения с бойни стрелби и военновъздушни маневри. Целта на учението е да се симулира отбрана срещу евентуална атака на китайските въоръжени сили.
В понеделник Пекин заяви, че удължава мащабните си военни учения около Тайван. Те нарушиха корабоплаването и въздушния трафик, като повишиха напрежението в региона, който е от ключово значение за световната търговия.

 

Защитата на родината е отговорност на нашите войници. Без значение каква е ситуацията, ние продължаваме да тренираме и да трупаме сили. Това е най-добрият начин да защитим страната си.

Генерал-майор Лу Уейджи, говорител на тайванската армия

Ученията на Тайван ще продължат 3 дни, но не се знае кога ще приключат китайските.