Свят

Украйна е атакувала с дронове Липецка област в Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

За масирана украинска атака с дронове срещу югозападната Липецка област на Русия, съобщиха местните власти.

Няма пострадали хора, написа в Telegram губернаторът Игор Артамонов. При падането си безпилотен летателен апарат е нанесъл щети по електроцентрала, което е причинило прекъсвания на електрозахранването.

Артамонов обяви извънредно положение в град Липецк и нареди евакуацията на четири околни села. Някои от евакуираните села са близо до военновъздушна база извън Липецк, където е избухнал пожар.

Украинските власти не съобщават за удари в региона, който се намира на около 200 километра от границата. Новинарски портали обаче съобщават за тежки експлозии и пожари в Рилск в Курска област. Информацията, предоставена от руските власти, не може да бъде независимо проверена.

Съобщава се и за украинска атака с дронове в Белгородска област, близо до границата. Причинени са материални щети, няма пострадали. Според областния управител Вячеслав Гладков руската противовъздушна отбрана е свалила 29 дрона. Нападения е имало и в Севастопол, на анексирания от Русия Кримски полуостров. Губернаторът Михаил Развожаев съобщи за атаки от въздуха и морето с безпилотни самолети.