Европа

F-16 в небето на Украйна: Страната вече използва поне 4 изтребителя

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна показа новопристигналите изтребители F-16, дарени й от съюзниците. Президентът Вододимир Зеленски каза, че самолетите ще засилят военните действия на страната му срещу Русия.

Той говори на фона на два приземени изтребителя, докато други два летяха в плътна формация в небето над него. От съображения за сигурност не бяха разкрити нито броя им, нито местоположението им.

Водихме преговори за укрепване на способностите на нашите сили за противовъздушна отбрана и често чувахме думите "това е невъзможно", но ние го направихме.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Сега това вече е реалност. F-16 са в небето на Украйна.

Гордея се всички наши момчета, които се учат как да пилотират тези самолети и вече са започнали да ги използват за защитата на нашата държава. Благодаря на партньорите, които ни помагат с F-16 и които първи откликнаха на нашето искане – на Дания, Нидерландия, Съединените щати и останалите. Ние ценим вашата подкрепа.

Въпреки че са нови за Украйна, изтребителите F-16 са по-стар модел, дарени от западните съюзници на Украйна. Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия се ангажираха да предоставят на Киев над 60 самолета през следващите месеци. Но доставките може и да се забавят.

Зеленски не разкри от кои държави са пристигнали изтребителите.

Не мога да разкрия подробности за мисиите, ще видите резултатите от някои от тях. Впоследствие ще решим дали да коментираме дали е в резултат от използването на F-16 или не.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Но трябва да предприемем всички мерки за сигурност, които бяха обсъдени с нашите партньори относно използването на самолетите.

F-16 ще увеличат военните способности на Украйна, особено нейната противовъздушна отбрана. Но анализатори твърдят, че сами по себе си те няма да обърнат хода на войната.

F-16 пристигнаха, докато Русия постига малки, но стабилни успехи на бойното поле в Донецка област на Украйна, а защитниците постепенно отстъпват позиции.