Политика

Геновева Петрова, „Алфа Рисърч“: Партиите в българския парламент са в невъзможност да намерят общ език

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Най-вероятно не се е стигнало до съгласие между парламентарните групи за това кой да бъде този нов евентуален председател на парламента и кандидат за служебен премиер. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ социологът Геновева Петрова от агенция “Алфа рисърч”.

По думите ѝ това е симптом за нещо много важно – че парламентарните групи и партиите, които присъстват в българския парламент са в невъзможност да намерят общ език и решение и да успеят да зададат по-различна посока на политическата криза в страната ни.

Ако има нещо, за което бих се съгласила с президента, то е, че все пак не може да излъчи за служебен министър-председател човек, който току-що е назначен на съответния пост. Този човек може да има прекрасни политически и управленски качества, но очевидно това би било включване на държавния глава в един сценарий, който не говори много добре за парламентарната демокрация.

Според Геновева Петрова не трябва да се хвърля отговорността за политическата ситуация изцяло върху промените в Конституцията, защото тя най-вече е отговорност на самите партии.

Целия разговор вижте във видеото.