Euronews Сега

Земеделският министър: Няма проблем за изхранването на населението

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Няма проблем за изхранването на населението – реколтата от зърно е добра, макар и по-слаба.

Това съобщи на първия си брифинг като служебен министър на земеделието и храните Явор Гечев. 

Той посочи, че има забавяне на добива на дървесина заради поскъпването на горивата. Гечев съобщи още, че ситуацията на граничния пункт "Капитан Андреево" е спокойна и ресорното му министерство оказва пълна подкрепа на работата на БАБХ.

В момента няма напрежение на границата, опашката е изчистена. Тоест няма чрезвичайни гранични събития, така да кажа. Ситуацията е спокойна, имаме готовността като държава да се гарантира нормалните процеси в държавата, включително в БАБХ. Споровете, веротятно ще продължат няколко години. Струва ми се, че пиарът в цялата история е повече. Да, колегите са започнали едно добро начинание според мен, но не са били достатъчно готови структурите и екипите да поемат цялата тази работа", каза още земеделският министър.

В екипа ще влизат трима заместник-министри: доц. Крум Недялков, който ще отговаря за сектор животновъдство и БАБХ, Георги Събев, който ще отговаря за Програмата за развитие на селските региони, риболова и директни плащания, и Валентин Чамбов, който отсъстваше от пресконференцията, тъй като по това време присъства на заседание на работна група в Министерски съвет, допълва БГНЕС.

Гечев уточни, че забележките по плана за селскостопанска политика са 405, но целта е да бъде финализиран октомври и допълни, че приоритет е реализирането на Програмата за развитието на селските райони.

 

Търсим не само усвояване на парите от ЕС, но и ефективност – над 2000 са проектите в ДФ “Земеделие”, по които се работи, като слабото звено е наистина договарянето на проектите.

Явор Гечев

Гечев каза още, че няма да има забрана за вноса на зърно от Украйна, но ще иска проверки.

Ще искаме украинското зърно да не се смесва с българското, защото нашето е по-желано и се отглежда по европейските стандарти, посочи Гечев.

Служебният земеделски министър отбеляза, че няма да има радикални политически разчиствания в министерството, залага се на работа на бързи обороти и ефективност.

Явор Гечев обяви също така, че от септември месец ще вземе студент по специалността при него на работа, който да бъде с равни права с останалите членове на министерството. Той обяви също така, че е поканил бившият заместник-министър Иван Христанов отново да заеме същата длъжност в кабинета, но той е отказал.