Икономика

Министърът на туризма: България може да бъде представена в по-добра светлина в YouTube и Instagram

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ilin Dimitrov Служебният министър на туризма д-р Илин Димитров. Снимка: БГНЕС

Основният ни принцип, по който се водим, е максимално облекчаване на бизнеса в България.

Това заяви служебният министър на туризма д-р Илин Димитров, който представи своя екип и приоритетите в работата на ръководената от него институция, предаде БГНЕС.

Действията, които Министерството на туризма планира за лятото са, че трябва да обезпечат сезона. Димитров съобщи, че в четвъртък и петък ще посети Варна и Бургас, както и курортите около тях.

Димитров каза, че искат да помогнат на хотелиерите, които да знаят максимално рано какво предстои откъм зелени сертификати и пр.

 

Целта ни е едно спокойно протичане на сезона. Основният ни принцип, по който се водим, е максимално облекчаване на бизнеса в България.

Илин Димитров

Той обяви, че ще бъдат сформирани работни групи за Закон за единна браншова група и за Закон за туроператорите. На 20 август ще стане ясно кои са хората, които ще формират работните групи.

"Третата ни политика е Закон за облекчаване на рекламата", заяви служебният министър на туризма и подчерта, че четвъртата задача е да бъде подготвен Законопроект за промяна на Закона на туризма.

Ще се водя от принципите откритост и прозрачност, каза още той.

Има възможност България да бъде представена в много по-добра светлина в YouTube, Instagram и други платформи

Димитров също така поясни, че по нетни показатели данните за туризма по българското Черноморие са по-високи спрямо 2021 г. "Някъде има два или три пъти по-добри показатели по брой на туристи", каза той. Но допълни по отношение на приходите от туристи - "сезонът и пилците се броят наесен" и това, че има туристи, не значи, че сезонът е на печалба. Това ще се разбере в края на сезона, посочи Димитров.

По българското Черноморие работят около 7 хиляди украински бежанци, каза още Димитров, но на фона на българските работници по морето, те са една много малка и незначителна част. А онези, които са останали да живеят в страната, са малко над 25 хиляди.

Илин Димитров каза още, че програмата за украинските бежанци ще продължи в този си вид до края на септември месец 2022 г.

Попитан дали е разговарял с колегите си от "Продължаваме промяната", тъй като той е единственият министър от ПП в служебното правителство, Илин Димитров отговори положително и подчерта, че това е една възможност, тъй като правителството е експертно.

На въпрос дали издаването на визи в Русия на български граждани става безпроблемно, Димитров отговори, че не може да каже, но е категоричен, че се издават такива. "Ще направим всичко възможно за функционирането на визовия туризъм", подчерта той.