Европа

Забраняват поливането заради нова гореща вълна във Великобритания

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Поданиците в Обединеното кралство са изправени пред забрана да използват градински маркучи, с наближаването на нова гореща вълна. Високите температури и малкото валежи са довели до изчерпване на водните резервоари, което поражда опасения за недостиг на вода.
Великобритания се подготвя за нова гореща вълна, която ще продължи дълго. Очакват се високи температури - до 35С .
Миналия месец в Конингсби, източна Англия, беше регистрирана рекордно високата температура от 40 градуса
За да се справят с жегите и да пестят водните ресурси, в някои области в Обединеното кралство забраняват използването на маркучи за поливане в градината.

 

Факт е, че трябва да се справяме някак. И ако това означава, че има недостиг на вода и трябва да направим нещо по въпроса, трябва да разчитаме на хората, които вземат тези решения. Това е правилното нещо, което трябва да се направи точно сега.

Питър Милн, градинар

Препоръчва се на всички градинари в Обединеното кралство, ако искат дворовете им да бъдат зелени и занапред, да купуват растения, които не се нуждаят от твърде често поливане, съветват властите.

 

В няколко области на южния бряг в Обединеното кралство вече са обявили забрана за използване на маркучи. Това означава, че не можете да използвате маркучи, за да поливате тревата, цветята и растенията. Просто трябва да използвате лейка. Не може да пълните басейни. Сега се предприемат бързи действия за опазване на водните запаси. В много други области в Обединеното кралство все още няма забрана за използване на маркучи, но тя се обмисля. Хората получават имейли и им се казва да се къпят по-малко време, за да се пести вода.

Винсънт МакАвини, Euronews, Лондон

Някои хора приемат забраната, защото в цяла Англия и Уелс се очаква слънце и суша и следващите дни.