Европа

Германия се подготвя за тежка зима

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Европа продължава да се бори да се отърве от зависимостта си от руския газ. Германия започва да планира предстоящата сурова зима за някои сектори.
Берлин проучва кои отрасли биха могли да останат без газ тази зима, тъй като ще са необходими драстични намаления, за да може европейските електроцентрали да поддържат нисък прием на газ, предава репортерът на Euronews Джона Калгрен от германската столица Берлин.
Германия е най-големият вносител на руски газ в Европесйкият съюз и една от страните, която може би е най-силно ударена от задълбочаващата се енергийна криза. Но все пак германското федерално правителство, тук в Берлин не е наложило някакви обвързващи рестрикции, за да намали енергийната консумация.

 

Някои градове и селища наложиха собствени рестрикции, като намалиха консумацията на газ за определени обществени сгради, като за подгряването на душовете за обществените къпални, например

Но това, разбира се, очевидно са малки, минимални рестрикции и няма големи към момента. Това може да се промени, ако видим задълбочаване на газовата криза и просто няма достатъчно газ и правителството ще трябва да обмисли кои сектори на икономиката ще могат да разчитат на доставката на газ и към кои сектори снабдяването ще трябва да бъде спряно. Но това не е нещо, което се случва в момента, а по-скоро потенциален бъдещ план за реакция, разказва Джона Калгрен.