Добро Утро, Европа

Режисьорът Виктор Божинов: Има предпоставки за нагласен избор на българския кандидат за „Оскар“

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Причината за оттеглянето на филма „Бягство“ от номинация за „Оскар“ формално е, че в първоначалния състав на комисията имаше човек, който е част от екипа на „Бягство“, която не е коректно.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria режисьорът Виктор Божинов.

Истинската причина обаче е, че комисията не е съставена според изискванията на Закона за българската филмова индустрия, защото няма утвърден Национален съвет за кино, каза Божинов. Това не е точно така – Национален съвет за кино има конструиран. Има дори представители вътре на всяка една организация. Тоест това изискване на закона е изпълнено. Той обаче не е конституиран докрай, защото процедурата е в обжалване. Когато с продуцентите на „Бягство“ видяхме, че за пореден път тази комисия не се случва по начина, по който е записана в закона, решихме да оттеглим филма, защото не е ясен принципът, по който е избрана комисията.

Не мога да кажа категорично, че филмът, който ще бъде избран е определен предварително. Не вярвам в този заговор. Но вярвам, че когато комисията, която трябва да определи този кандидат е съставена с преобладаващо мнозинство на хора, които са част от една филмова група, създава такива предпоставки, каза режисьорът.

Вижте цялото интервю във видеото.