Свят

Удар срещу училище: Израелската армия обяви, че сградата е била използвана от Хамас

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Нов израелски въздушен удар по училище остави 16 жертви в северната част на ивицата Газа. Други 21 са били ранени, съобщи гражданската защита на палестинския анклав. Има информации, че след първоначалния удар местен жител получил обаждане от израелските сили, че сградата ще бъде нападната отново, което принуди много хора, укриващи се там, да избягат.

Израел обвини Хамас, че използва тази и други обществени сгради да организира командни пунктове, откъдето да води съпротивата срещу израелската армия.

В ранните часове на неделя израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол" прихвана ракетна атака от към Ливан към Галилея. Хизбула съобщи, че е изстреляла десетки ракети Катюша по района Бейт Хилел в северен Израел. Посочва се, че нападението е било в отговор на израелските удари по Ливан, особено атаките, насочени към селата Кафр Кила и Деир Сарян.

Трансграничният огън между Израел и ливанската въоръжена групировка Хизбула е постоянен от началото на войната в Газа през октомври.

Убийството на висш военен командир на групировката в южно предградие на Бейрут разпали страхове от разрастване на конфликта до регионална война.

По данни на здравното министерство в Газа, жертвите от началото на войната са 39 550. По-голямата част от населението на Газа е разселено, много хора по няколко пъти, докато израелската армия извършва рейдове в райони, където според нея, бойци на Хамас са се прегрупирали.

Междувременно в Париж и Лондон се проведоха демонстрации с искания за незабавно спиране на огъня в Газа. Пропалестински протестиращи призоваха за бойкот на израелските спортисти на олимпийските игри в Париж.

В централен Лондон демонстрантите разгърнаха огромна червена линия, символизираща червените линии, които Израел е пресякъл с действията си в Газа.