Спорт

Валентина Георгиева се нареди пета на прескок в Париж

От Euronews България Euronews България
Valentina Georgieva Facebook Снимка: Фейсбук

Силно представяне на Валентина Георгиева в дебюта си на олимпийски игри. Българската гимнастичка се нареди пета във финала на прескок. Така тя се превърна в най-предно класиралата се родна спортистка от началото на форума в Париж.

Успехът й е още по-впечатляващ и предвид факта, че Георгиева беше единствената представителка на Европа сред осемте финалистки. 18-годишната българка, която се завърна в спорта след продължително отсъствие заради тежка контузия в коляното, изпълни много добре и двата си прескока. Тя получи средна оценка 13.983.

В зала "Берси" титлата грабна Симон Байлс. 27-годишната американка завоюва седми златен медал в кариерата си и общо десети от олимпийски игри. Среброто остана за бразилката Ребека Андраде, а бронзът отиде при друга американка Джейд Кери.

Така Валентина повтори постижението на своя треньор Филип Янев. Преди 20 години в Атина той също се нареди пети в дисциплината.

Георгиева е и първата ни финалистка при жените от 32 години. В Сеул 1988 Диана Дудева печели бронзов медал на земя, който е първи в историята на българската женска спортна гимнастика.