Политика

Президентът: Повишете доверието в машинния вот (обновена)

От Георги Колев Георги Колев Редактор

На 2 октомври ни предстои да проведем извънредни парламентарни избори и това е основна задача пред служебното правителство – тяхната организация и провеждане. От огромно значение е за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения.

Това каза президентът Румен Радев в началото на работната среща с представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

 

Важно е това мнозинство да се ползва с висока легитимност. Високата легитимност идва от висока избирателна активност.

Румен Радев, президент на България

По думите му, е важно повишаването на доверието в машинния вот. „Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и броя на сгрешените и манипулирани протоколи. Допринесе за намаляване на купения вот. Необходима е активна информационна кампания за машинното гласуване", категоричен е Радев.

В работната среща участват председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебният заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното управление, Главна дирекция „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на „Информационно обслужване“ АД.

 

Председателят на Централна избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова акцентира върху съхранението на машините за вота. Гласуването извън страната е особено важен въпрос, надявам се с МВнР да облекчим провеждането на изборите откъм организация, приемане на протоколи.
Моят апел към членовете на СИК е да внимават как попълват протоколите, защото всяка една грешка забавя процеса, каза Нейкова. Според нас Министерство на Е-управление има важна роля по отношение на софтуерните въпроси, каза още тя.

Вицепремиерът отговорен за организацията и провеждането на изборния процес и министър на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев заяви, че всички добри практики ще бъдат приложени. Като акцент в работата на МВР той отбеляза стремеж към тези, които изкривяват вота.

Служебният външен министър Николай Милков съобщи, че за изборите в чужбина сумата, която е отпусната е 7 635 600 лева.

Смятаме, че сме обезпечени и тази сума ще е напълно достатъчна, каза министър Милков.

Като предизвикателство Милков очерта организацията на гласуването на територията на Русия и на Украйна

Смеем да се надяваме, че няма да има проблеми в Русия. Там вероятно ще има 3 изборни секции, каза Милков.

По отношение на Украйна е поискано съдействие и съгласие за разкриване на изборни секции. Там ще разчитаме на местната българска общност, защото командироването ще е трудно по време на съществуващ военен риск, уточни служебният външен министър.

Милков подчерта, че МВнР следи и Ковид обстановката по света, предаде БГНЕС.