Спорт

Медалистка от първенство за трансплантирани атлети: Трябва да има равнопоставеност в спорта

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

От една седмица светът е Олимпиада. Всички ние се възхищаваме на физическата сила на атлетите, но и на силата на техния дух.  В „Добро утро, Европа“ гостува един спортист, който също е доказателство, че няма непостижими върхове. Ирен Дикова-Димитров е носител на два златни медала (тенис и тенис на маса) от Европейското първенство за трансплантирани атлети.

Няма равностойност когато срещу жена се състезава човек от неопределен пол. Губи се честната игра каквато всъщност спортът. Това коментира златната медалистка от Европейското първенство за трансплантирани атлети Ирен Дикова-Димитров. Думите ѝ, са по повод скандала на Олимпиадата за допуснатите в женския бокс две състезателки от неопределен пол.

Спортът неслучайно е разделен на категории, на години, на килограми, на полове... Това е било винаги. Някак си не е честно и не е колегиално един генетично видимо мъж – независимо за какъв се представя – да се състезава с жена.

„От друга страна пък, какво да направим? Да ги изключим тотално от обществото, те да не спортуват, да не се състезават? Много е деликатна темата“, смята Дикова.

Цялото интервю вижте във видеото.