Спорт

Остров Таити се подготвя за олимпийското състезание по сърф

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Докато повечето олимпийци ще се борят за слава в Париж, най-добрите сърфисти в света се стремят за златото на остров Таити във Френска Полинезия. През цялата седмица състезателите тренираха на световно известните вълни в местността Теахупо. Тя е домакин за състезания по сърф от най-високо ниво. Бурите в южната част на Тихия океан предизвикват вълни с височина до 15 м. Те изминават хиляди километри преди да излязат върху плиткия риф на Теахупо. 

Да отразяваш състезание по сърф тук е като на никое друго място на Земята. Вълните се разбиват навътре във водата, покрай рифа. Извозват ни с джетове. Работим от лодки, които са вътре във вълната. Гледаме точно в сърфиста. Има тонове вода и мъгла. Облечени сме с непромокаема екипировка и нямаме обувки, защото лодките понякога се преобръщат. Трябва да сме готови да плуваме. Много е динамично, но няма друго място, на което да предпочитам да бъда.

Грегъри Бул, Associated Press

Местните са създали и първото в историята плаващо олимпийско село. Семействата са почистили боклуците от крайбрежните пътеки и са пребоядисали всички табели в района. Състезанието по сърф на Олимпиадата ще се проведе от 27 юли до 5 август. Общо 48 сърфисти от 21 държави ще се надпреварват. Традиционните сили в сърфинга Съединените Щати, Австралия и Бразилия вероятно ще бъдат сред медалистите. Домакинът Франция също е силен съперник с двама местни таитяни в отбора си.