Политика

Пеевски обвини Радев за раздорите в ДПС, той му отговори: Долнопробни конспирации и медийни димки

От Euronews България Euronews България

Скандали и обвинения на два фронта в парламента. Председателят на ДПС Делян Пеевски обвини президента Румен Радев за разцеплението в партията. „Скоро ще разберете кой разцепи ДПС, това е „Мистър Кеш“, каза Пеевски пред медиите в парламента, отговаряйки утвърдително на последващ въпрос дали смята, че държавният глава е разцепил Движението.

По думите на Пеевски „друго ДПС няма, другите са служители на Радев“, предаде БТА.

"Шефът е Мистър Кеш, той командва всички, всички в тази игра са пионки на Радев, както вчера се опита през пионките си от ПП-ДБ да организира сваляне на шефката на парламента", посочи още Делян Пеевски. Според него причината за това е, че „Мистър Кеш“ иска да сложи удобен за него премиер по Конституция. Най-важното обаче, според Пеевски, е „Копринков и Узунов да получат МВР, защото първо трябва да осигурят на ПП-ДБ нова „ала-бала“, през нов министър на електронното управление и нов МВР министър“.

Делян Пеевски добави, че „тайната, малка партийка на „Мистър Кеш“ ще я видите, трябва да влезе в парламента да подготви удобно къде да седне като му свърши мандата, защото той няма куража да излезе сега“.

По отношение на коментар от Христо Иванов в интервю за „Свободна Европа“ за тактически действия съвместно с Ахмед Доган и ГЕРБ срещу влиянието на Делян Пеевски, председателят на ДПС коментира, че според него Христо Иванов е намерил „един компактен скут на Росенец, да си пие мазно турско кафе, той обича да минава през скутовете“. По думите му Христо Иванов е родствено обвързан с Ахмед Доган.

Пеевски обяви и втора сюжетна линия с главен герой президента – заедно с ПП-ДБ подготвяли преврат срещу председателя на парламента.

„Вчера колко разговори е имало и на кого са звъняли? Божо Божанов и Христо Иванов пазари смяната на шефа на парламента. Той нали е един пенсионер. Може би са двама на Росенец“, коментира председателят ДПС.
Божидар Божанов нито потвърди, нито отрече обвиненията.

„Видно е, че Главчев и Стоянов са на Пеевски. Трябва да търсим варианти това правителство да не бъде на един човек. Няма да коментирам интриги кой на кого е звънял и да си говорим през вас“, каза пред журналисти политикът от ПП-ДБ.

 

Отговорът на Радев: Долнопробни конспирации и медийни димки

„Отдавна съм заявил, че не се меся във вътрешните дела на никоя партия, така че няма да допусна да бъда замесван в такива долнопробни конспирации и медийни димки.“

Така отговори президентът Румен Радев на обвинението на Пеевски, че държавният глава разцепва Движението.

„Когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а се вижда, че не можеш да управляваш собствената си партия, е нормално да си изнервен, добави още президентът“, цитиран от БГНЕС.

Според него „прекалено дълго медиите ни занимават с личните тревоги и вълнения на въпросния господин, които ни се представят като някакъв обществен въпрос“. Не е обществен въпрос, а лична драма, която върви към своята развръзка, смята Радев.

На въпрос относно думите на Пеевски, че Радев иска нов председател на парламента, който да бъде следващият служебен премиер, президентът отговори: „Не мога да коментирам фантазиите на други хора. В конспирации не участвам“.