Икономика

Създателят на Webit: Нямаме нужда от помощ на държавата, тя има нужда от нас

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Служебното правителство ще отдели само 350 хил. лв. за международното изложение Webit в София през октомври, а не 4.7 млн. лв., както предвиждаше кабинетът „Денков“. Това пък стана повод от Webit да откажат сътрудничеството с държавата. Защо? В студиото на „Добро утро, Европа“ гостува изпълнителят председател на Webit Пламен Русев.

 

„На нас ни се наложи да откажем на правителството, защото начинът, по който те го правят, е все едно, че те помагат на Webbit. А всъщност Webbit няма нужда от помощ. Ние никога не сме имали нужда от помощ от държавата. Държавите търсят Webbit, за да им помогнем ние на тях. Това направи и българската държава в лицето на последното редовно правителство на България – на акад. Николай Денков. Те ни поканиха още през август месец миналата година и заявиха ясно, че България има стратегия и е наясно с това, че състезанието между държавите по света е огромно и той изисква истински работещи инструментариуми“, обясни Русев.

Той посочи, че държави като Португалия, Франция, Швеция инвестират в подобен тип събития като Webbit всяка година между 15-20 до 50 милиона лева.

„Първо бяхме поканени, след това казахме какво ще направим. Идеята беше София да бъде мястото, в което ще дойдат десетки хиляди хора от цял свят. Това предполага световна реклама, привличане на световни лидери. Имаше задача какво трябва да се постигне – трябва да привлечем инвеститори, инвестиции, медийно отразяване и внимание, да започнем да привличаме все повече таланти, защото бъдещето е на талантите“, коментира Русев.

 

Целия разговор вижте във видеото.