България

Подновяват плащанията към пътните строители

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Регионалното министерство e готово да поднови плащанията към големите инфраструктурни проекти.
След високо напрежение и поредица от протести диалогът между пътните строители и държавата отново е възстановен. Служебният регионален министър Иван Шишков обяви, че ще бъдат изплатени парите за големите инфраструктурни обекти спрени през изминалите 7 месеца – това са лотове 1,2 и 3 на АМ Хемус, както и пътят Видин-Ботевград.  

 

Постигнахме разбирателство за по-големите обекти, по които, разбрах днес, не е плащано в последните 7 месеца, да направим всичко възможно в рамките на нормалното там, където има извършено строителство, защото "Хемус" 1, 2 и 3 се строят, да бъде направено всичко възможно да бъде платено така, че да не се забави строителството на големите инфраструктурни проекти.

Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие

Служебният министър обеща да търси и законодателни промени за споровете кой е текущ и кой е основен ремонт, в които фирмите са влезли по думите му без да имат вина. 

 

От тези 720 милиона – 520 милиона са безспорни, че няма как да бъдат платени, за съжаление. 200 милиона, смятаме ние, не попадат в обхвата на решението на Народното събрание и биха могли да бъдат разплатени чрез преструктуриране на текущия бюджет на АПИ. Много е възможно те да са и повече.

Стефан Чайков, председател на браншова камара "Пътища"

По темата със зимното почистване министър Шишков заяви, че е възложил в следващите 10 дни да има готова документация за обявяване на търгове за почистване на пътищата. И бе категоричен, че зимно почистване ще има.