Политика

Регионалната комисия в НС решава за ремонтите и поддръжката на пътища

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Очаква се парламентарната комисия по регионална политика да проведе извънвънредно заседание. Липса на кворум провали вчерашното. 

Председателят ѝ Настимир Ананиев посъветва пътните фирми да протестират пред централите на ГЕРБ и ДПС, тъй като техните депутати не са присъствали на заседанието заедно с тези от "Възраждане". 

Единствената точка в дневния ред на проваленото заседание беше удължаването на срока на договорите за текущ ремонт и поддържане на пътища след 30 септември, определен с решение на Народното събрание от 20 април. 

По-рано пътните фирми обявиха, че единственото, което очакват от този парламент до разпускането му, е да приеме промените в Закона за обществените поръчки, за да бъдат индексирани договорите заради високите цени на строителните материали, както и прехвърлянето на плащанията за дължимото до момента към изпълнителната власт. 

Заместник-председателят на Управителния съвет на Браншовата камара "Пътища" инж. Живко Недев подчерта, че не само 21 на сто от фирмите са "изрядни", както твърди депутатът Ананиев, а становището на ДНСК определя 97 % от тях за такива.