Свят

Китайските военни учения стават все по-интензивни

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Китайските военни учения покрай Тайван продължават, въпреки че първоначално трябваше да спрат в неделя. В същото време, Австралия и Латвия призоваха Пекин да ограничи своите военни маневри.
Изненадващо Китай обяви, че продължава мащабните си военни учения. Те са демонстрация на сила в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ, Нанси Пелоси в Тайван - остров, който Пекин смята за своя територия.
Австралия и Латвия се присъединиха към международните призиви към Китай да прояви сдържаност в Тайванския проток.
Ученията трябваше да приключат в неделя, но бяха разширени. За момента не е обявена нова крайна дата на маневрите.

 

Ние продължаваме да настояваме за деескалация и това не е нещо, за което призовава единствено Австралия. Целият регион е загрижен за настоящата ситуация. Целият регион призовава за възстановяване на стабилността.

Пени Уонг, министър на външните работи на Австралия

Китай разгърна военните си учения около острова – упражняват се морски и въздушни маневри, както и нападения срещу подводници.
Тайванската армия съобщи за над 60 прелитания на китайски военни самолети, като 22 изтребителя са пресекли средната морска линия в Тайванския проток. Тя е неофициален буфер, разделящ двете страни. Според тайванското командване, 14 военни кораба на Китай също са преминали тази линия.

 

Налице е нарастваща агресия на Китай, не само в тази част на света, но и в световен мащаб. Пекин следи много внимателно какво се случва в Европа, особено в Украйна. Важно е да работим заедно. Трябва да отправим едно и също послание. Необходима е сдържаност. Китай не трябва да реагира прекалено остро и да създава нова регионална и глобална гореща точка.

Едгарс Ринкевич, министър на външните работи на Латвия

Планирани са обучения и в други води – Бохайско, Жълто и Южнокитайско море.