Общество

Взривовете в Елин Пелин са заради човешка грешка, съчетана с искра, предполага съветник в МВР

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Човешка грешка, съчетана с искра, е най-вероятната причина за пожара в складовете край Елин Пелин. Това каза в "Добро утро, Европа" Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи. Той уточни, че все още в района се чуват спорадични взривове. Според него с казуса са  ангажирани най-добрите следователи. Големият оглед предстои, каза Николов.

 

Цялото интервю вижте във видеото.

 

Причината за смъртта на двамата души, които бяха открити във взривените складове с пиротехника в Елин Пелин, е баротравма, т.е. починали са от взрива. Това сочат данните от съдебно-медицинската експертиза.

„Телата на откритите двама души са силно овъглени. Още във вчерашния ден беше назначена съдебно-медицинска експертиза, която към настоящия момент е готова. Съгласно заключението на съдебния медик причината за смъртта им е баротрамва, т.е. починали са от взрива“, заявиха от прокуратурата в Елин Пелин.

Предстои назначаването на ДНК експертиза на намерените при огледа тела, заявиха от прокуратурата на Елин Пелин. Разследват се всички възможни версии за инцидента.