Общество

Четири са вече жертвите след взривовете в Елин Пелин (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Малко след 10.30 часа, под ръководството на Окръжна прокуратура – София – следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР, започнаха оглед на складовете край Елин Пелин, в които в четвъртък привечер възникнаха неконтролируеми експлозии на пиротехнически изделия и последва пожар, съобщиха от прокуратурата.

На местопроизшествието са открити две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента. Предстои извършването на действия по разпознаването им.

Така загиналите от инцидента край Елин Пелин вече са четирима.

Огледът на местопроизшествието ще продължи през целия ден, като се очаква прокуратурата, следствието и МВР да дадат още подробности по-късно днес.

 „Аз видях с очите си, че дебели стени и бетонови плочи са изхвърчали на 3-4 до 10 метра настрани след взривовете. Мобилните телефони на двамата изчезнали според клетките на мобилните оператори се намират в обсега на изгорелите складове. Няма как някой някъде да се е скрил след всичко, което се случи“, коментира по-рано днес вътрешният министър Калин Стоянов.

Той посочи, че за идентифициране на местонахождението на хора в складовете не могат да се използват видеокамери, защото сървърите им са били вътре в склада и те са напълно изгорели.

Стеснихме целия кръг от хора, които са били там - има двама свидетели очевидци - охраната, който е извел доц. Шишков и дъщеря му, и още едно младо момче - късметлия, който е бил на произшествието, и в продължение на 20 минути е бил вътре докато се е развивал пожара.

Младият мъж е разказал пред органите на реда, че първоначално е влязъл в един микробус, за да се скрие. Колата се е запалила впоследствие, а момчето е избягало под оградата, спрял е случаен автомобил, който го закарва до гарата, откъдето се обажда на майка си, която идва да го вземе и той се прибира у дома. От МВР разбрали за момчето чрез множество беседи с хората на място. Момчето не е служител на фирмата. Тепърва ще се установява какво е правил в склада след работно време, предстои много дълго разследване, каза още Стоянов.

Всички решения, които ще се взимат оттук нататък, ще е съобразено с това дали е безопасно за хората, допълни министърът.

Собственикът на склада е декларирал, че в единия от складовете има специализирана техника, която - ако се взриви, ще е в пъти по-силно от основния взрив до тук, завърши Стоянов.