Euronews Primetime

Владимир Иванов: Потребителската кошница е поскъпнала с 24% за година

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Главната причина за ръста на цените на храните, който тръгна от средата на 2021 г., беше пазарът на ток. Впоследствие се добавиха горивата, торовете, препаратите за химическа защита и накрая дойде и войната.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

По думите му, на 30 април сме достигнали пика на цените. Оттогава насам има постъпателна тенденция на намаляване, но доста по-малка спрямо тенденцията към повишаване. От 20 май насам имаме стабилизиране. Повече от 45 дни стойността на потребителската кошница е без промяна. Разликата спрямо миналата година е 24%. По данни на ООН в света този процент е 23, т.е. у нас се случва същото, което и по света, каза Иванов.

 

Производителите и преработвателите са в мелницата на ножицата между свит пазар, покачващи се цени и очакваща се несигурност. Така че задържането на цените в момента е глътка въздух и за тях и за потребителите.

Цената на захарта също е спряла възходящия тренд и в момента имаме обръщане на тренда. Олиото е достигнало своя пик към края на март, но в момента нивата са като преди войната. По отношение на собствено производство имаме количества много по-големи от нуждата, но би било грешно да не се възползва отрасълът от по-високите цени. От потребителска гледна точка не беше приятен процесът, но другата алтернатива – да задържим цената, щеше да значи огромни загуби за един отрасъл, каза той.

Той намира приказките, че ни очаква тежка зима с голяма продоволствена криза за вредни.

 

Негативните очаквания водят до задържане и презастраховане на много от пазарните играчи.

Цената на свинското е без промяна в последните 3 години и даже е под равнището по време на чумата. Това се дължи на свръхконкурентния пазар и огромното предлагане и фактът, че Китай купува по-малко от европейския пазар. От гледна точна на производителите на свинско месо обаче нещата никак не са добри. Стадата се намаляват. Това ще наложи сериозна държавна намеса, тъй като отрасълът трябва да се съхранява. Същото важи и за птицевъдството. Ако няма държавна намеса ще има катаклизъм в отраслите и фалити.

По отношение на плодовете и зеленчуците Иванов каза, че имаме много добра реколта. Но много от плодовете са останали необрани заради стари недъзи в търговски и производствени практики. Българинът все още не се е научил да роботи заедно и е грехота в такова време да има неефективно използване на ресурса, каза Иванов.

Цялото интервю вижте във видеото.