Европа

Украйна няма да преговаря с Русия, докато тя анексира нейни територии

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Украйна не може да преговаря с Русия, докато тя анексира нейни територии и провежда референдуми, за да ги присъедини. В това е категоричен украинският президент Володимир Зеленски. Допитването ще бъде организирано в стратегическите Херсонска и Запорожка област. Въоръжените сили на Украйна подготвят контранастъпление в южната част от страната, а жителите трябва незабавно да се евакуират.
Не може да има преговори с Украйна или с международните ѝ съюзници, ако Москва организира референдуми за присъединяване към Русия в контролираните от нея части на страната, заяви президентът Володимир Зеленски.
Предупреждението идва на фона на новината, че руската администрация в окупираната Запорожска област издаде указ за провеждането на референдум за присъединяването на областта към Руската федерация. Окупационните руски власти планират анексиране и на съседната Херсонска област.  

 

Всички, които по някакъв начин ще помогнат на окупаторите да осъществят намерението си, ще бъдат подведени под отговорност; те ще бъдат отговорни пред Украйна. Позицията на нашата страна остава същата, каквато беше и преди. Ние няма да дадем нищо наше. Ако окупаторите тръгнат по пътя на тези псевдореферендуми, те ще затворят за себе си всякаква възможност за преговори с Украйна и свободния свят, от които руската страна определено ще има нужда в някакъв момент.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Руските сили и сепаратистките им съюзници вече контролират обширни територии в Източна и Южна Украйна.

Представители на Русия и Украйна проведоха няколко кръга на преговори скоро след началото на руското нашествие, но на тях не беше постигнат никакъв прогрес. От март не са провеждани нови преговори, като всяка от страните обвинява другата за спирането им.

Украинските сили нанесоха нов удар тази нощ по стратегически важния Антоновски мост в Херсон, окупиран от руската, съобщиха властите в Киев. Съоръжението е стратегически важно за транспорта на доставки, тъй като е единственият, който свързва града, разположен на южния бряг на река Днепър, с останалата част от Херсонска област. Украинските сили от няколко седмици водят контраофанзива с цел да си върнат територии, завзети от Русия в първите дни на инвазията в Украйна. Освен от голямо значение за украинското земеделие Херсонска област е стратегически важна и заради това, че е гранична с Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г. С окупацията на областта Русия успя да направи сухопътна връзка между нея, Крим и други окупирани украински области.

Украйна вече разследва почти 26 000 случая на предполагаеми военни престъпления, извършени след започването на руската инвазия през февруари и е повдигнала обвинения на 135 души

"Амнести интернешънъл" се извини за "безпокойството и гнева", причинени от доклад, в който обвинява Украйна в застрашаване на цивилни граждани, което разгневи президента Володимир Зеленски.

Той обвини групата, че се опитва да измести отговорността от руската агресия, а шефката на клона в Киев Оксана Покалчук напусна и заяви, че докладът е пропаганден подарък за Москва.