Общество

Валентин Радев: Вътре в останките от складовете видяхме неща, несъвместими с човешкия живот

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Тази сутрин ситуацията на мястото на взривовете се успокоява, екипите изчакват. Опасността в цялата ситуация бяха пожарите, това беше най-опасното нещо. Екипите на място проверяват във всеки момент как се развива това тлеене, за да кажат на прокуратурата и следствието, че е безопасно да влязат на мястото.

Това разказа бившият вътрешен министър и председател на Сдружението на специалистите по боеприпаси Валентин Радев, който и тази сутрин е бил на мястото на взривовете в Елин Пелин.

По думите му ситуацията в самите складове е била изключително тежка:

Видяхме там несъвместими с човешкия живот неща – температура над 1000 градуса, и то когато ние влязохме – над 10 часа след първите взривове. Бяхме там със специално облекло и с нас беше собственикът, това беше спасителна мисия, в която ние търсехме сина му, както и още един човек, защото знаехме, че вътре са още двама души. Пускахме сирените, викахме, ако някой е изпълзял и се е скрил някъде.

Валентин Радев

След разказа на Валентин Радев, криминалистът Иван Савов коментира, че след толкова много време и такава тежка ситуация на терен, вероятността хората, които са останали вътре да са все още живи, е малка. Той коментира и вероятните версии, довели до тежкия инцидент:

В самото начало нещата изглеждаха така, все едно се е случило нещо по време на работа. Установи се обаче, че в този склад са се съхранявали само готови и вече произведени пиротехнически изделия, което изключва някакви дейности по пълнене, снарадяване и т.н. Поне според мен има две основни версии – едната е човешка грешка по време на товарене, а втората е някакъв умишлен саботаж.

Иван Савов

По думите му тази версия се е появила, след като хора, които познават складовата база, са разказали, че мерките за безопасност вътре са били много добри.

Валентин Радев посочи, че според проучвания често причините за подобни инциденти в световен мащаб се дължат на статично електричество или неспазване на някое правило за работа с такива материали.  

Целия разговор вижте във видеото.