Общество

Зам.-кметът по екология: Няма информация за сериозно замърсяване на въздуха в София след взривовете в Елин Пелин

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Към настоящия момент няма информация за сериозно замърсяване на въздуха в София след взривовете в складовете в Елин Пелин. Въпреки това обаче съветвам хората, особено тези в рискови групи, да се придържат към насоките на лекарите. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ зам.-кметът на София по екология Надежда Бобчева.

Столична община разполага с мобилна станция, която измерва замърсяването на въздуха, тя е изпратена в село Лесново, близо до Елин Пелин, за да следи нивата на замърсяване на мястото на взривовете. Информацията от тази станция може да бъде следена в реално време на сайта на Столична община, обясни Бобчева.

София има всички дадености и потенциал да бъде един много добър град за живеене, а зелените площи в столицата ни са малко над 50% от общата площ на територията на общината. Предвид развитието на града и интензивното строителство през последните години, ставаме свидетели на този феномен – „градски топлинен остров“ – на определени места в града се измерва по-висока температура, отколкото в околностите, обясни още зам.-кметът.

Целия разговор вижте във видеото.