Euronews Сега

Израел и Палестина постигнаха примирие след тридневен конфликт

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Палестинската групировка "Ислямски джихад" заяви, че се е съгласила на примирие с Израел, постигнато с посредничеството на Египет. Това става факт след насилие през почивните дни, при което бяха убити над 40 души, сред които и деца, а повече от 300 други бяха ранени.
Прекратяването на огъня бе обявено от групировката "Ислямски джихад". Мирът става факт с посредничеството на Египет.
Въпреки това Израел отново нанесе удари върху джихадистите минути преди и след влизането в сила на примирието. Израелската армия отрича това. Оттогава, няма повече военни действия между двете страни.
Споразумението беше приветствано от бежанците в ивицата Газа. То идва след почти три дни на насилие, при което загинаха повече от 40 палестинци, сред които жени и деца, а над 300 бяха ранени.

 

Единствената гаранция за мир е способността на съпротивата да се бори. Има египетски обещания и ние ги спазваме. Но единствената гаранция за изпълнението на споразуменията, е силата на нашата съпротива. Противникът не притежава никакъв морал, и затова очаквам, че ще наруши споразуменията. Единствената сила на примирието, е силата на бойците ни.

Зиад ал-Накхала, лидер на "Ислямски джихад"

Еврейската държава е скептична към дадените обещания. Израелският министър на отбраната инструктира силите на страната да бъдат в бойна готовност.

Ракетният обстрел от Газа парализира живота в голяма част от Южен Израел. Хората в градове като Тел Авив и Ашкелон се налага да се крият в убежища. 

Израел заяви, че е започнал превантивната операция с удар в петък срещу "Ислямски джихад" заради информация за предстоящи нападения срещу цивилни.

Другата голяма палестинска групировка, „Хамас“, не е участвала в конфликта.