Спорт

Черно море се завърна в Европа с нулево равенство, ЦСКА 1948 записа първа европейска победа

От Euronews България Euronews България
452851511 18156119827315142 1012320644305680572 N

След 9-годишно отсъствие от евротурнирите, Черно море се завърна в Европа с нулево равенство. ”Моряците" направиха 0:0 с израелския Апоел Беер Шева в двубой от втория предварителен кръг в турнира Лига на конференциите. Двубоят се игра в Ловеч заради военната обстановка в Израел, въпреки че Апоел беше домакин. 

Поради тази причина едва 100-ина фенове подкрепяха Черно море от трибуните, тъй като УЕФА разреши двубоят да се играе в България, но нареди квотата за гостуваща публика да бъде спазена.

Реваншът е след седмица на “Хювефарма Арена” в Разград, като родният отбор има нужда от победа, за да се класира за третия кръг.

Символичните домакини можеха да открият резултата още при първата си атака. В 40-ата секунда Пламен Илиев боксира след силен удар и топката попадна във връхлитащия Гай Бадаш, който стреля в горната греда.

Черно море пък пропусна златен шанс в средата на второто полувреме. Исмаил Иса беше изведен зад защитата от Калкан, но бившият вратар на Фейенорд Марсиано успя да избие удара и предотврати сигурен гол.

Победителят в двойката вече знае следващия си съперник в Лигата на конференциите. Това по всяка вероятност ще бъде чешкият Млада Болеслав, който се наложи с убедителното 2:0 над литовския Трансинвест в първия двубой. 

ЦСКА 1948 пък започна с победа участието си в Лигата на конференциите. “Червените" се наложиха с 1:0 над Будучност (Черна гора), а двубоят се игра на националния стадион "Васил Левски". Успехът донесе Бирсент Карагерен с гол с глава в последните минути на първото полувреме. На 1 август предстои реванш в Подгорица.

Това бе първа европобеда за тима на ЦСКА 1948, който през миналата година отпадна в същата фаза от румънския ФКСБ. Ако отборът на Валентин Илиев преодолее Будучност, ще се изправи срещу победителя от двойката Жалгирис – Пафос. Първият двубой между двата тима завърши 2:1 в полза на литовците.