Общество

Калин Стоянов: Очакват се още взривове в складовете за фойерверки в Елин Пелин (Обновена)

От Euronews България Euronews България

„За евакуация се преценява дали се налага на място. По-добре да се вземат повече от необходимите мерки, за да не се стигне до лоши последствия. Жителите на Елин Пелин да не се паникьосват.

Има достатъчно линейки, говорено е с министъра на здравеопазването. 4 или 5 са пострадалите, не може да се влезе вътре, за да се установи. Клиниките по токсикология и спешните отделения във ВМА и в Пирогов са в готовност.

От армията идва брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете“, каза премиерът Димитър Главчев, който отиде в Елин Пелин, предаде БГНЕС.

Собственикът на складовете го няма, работниците са запознати със складовете, къде какво има, те помагат на пожарникарите, обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

Всички хора да се оттеглят назад от взривовете, призова вътрешният министър Калин Стоянов. Не знаем какъв е обемът на пиротехническите изделия в складовете, уточни министърът. Очакват се още взривове, каза още той. 

В един от складовете е имало около 2 тона тротилов еквивалент, а за крайния продукт дори не можем да кажем, каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. I

Собственикът на склада пътува, складът е с най-доброто високотехнологично оборудване. С това видеонаблюдение се надявам да установим причините за пожара. На този етап се счита, че в складовете има вещества за фойерверки. При проверка преди три месеца не са установени никакви нарушения, каза Атанас Илков от ГДНП.