България

Три склада за фойерверки край Елин Пелин горят, има пострадали (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Склад за фойерверки между Елин Пелин и гара Елин Пелин е гръмнал. Взривове има в три склада. 

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска заяви, че сигнал за инцидента е получен в 18:35 ч., а пожарната е отцепила периметъра.

В МВР сигналът е постъпил в 18:31 ч. Екипи на полицията са тръгнали веднага.

Очаква се на място да пристигнат и служебният вътрешен министър Калин Стоянов и главният секретар на силовото ведомство Димитър Кангалджиев. Премиерът Димитър Главчев също пътува към мястото на инцидента в района на Елин Пелин.

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов: Няма опасност за населението

В ефира на Euronews Bulgaria кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи, че данните са за три взрива в три склада, които са настъпили последователно един след друг.

Той заяви, че в тези складове не е имало боеприпаси, а само фойерверки.

„Има пострадали за съжаление, по неофициална информация става дума за двама мъже с изгаряния и една жена. Те в момента се транспортират към „Пирогов“. Има дим и взривовете продължават, но те са по-малки. В координация сме с полицията и с пожарната. В района има достатъчно коли с вода. Това, което е важно да кажем, е че там няма боеприпаси и няма опасност за жителите на двете населени места в близост до складовете“, каза още кметът.

Задимяването се изтегля нагоре и в момента няма непосредствена опасност, има миризма в едно от населените места, но не е нещо, което застрашава здравето и живота на хората, уточни още Ивайло Симеонов.

На място има пет спешни екипа, каза в ефира на  Euronews Bulgaria говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Двама от пострадалите, мъж на около 40 години и жена на около 30 години са тежко пострадали, те са с трета степен изгаряния, уточни тя. 

Двама пострадали при взрива в склада за фойерверки в Елин Пелин са транспортирани в университетската спешна болница "Пирогов". Те са в много тежко състояние. Пострадалите остават за интензивно лечение в реанимация, където екипите се борят за живота им, посочват от лечебното заведение.

Според разкази на хората, които живеят в района системата за ранно предупреждение BG-Alert се е задействала, но това се е случило повече от час след инцидента. 

Гори склад и на хранителна верига, който се намира на около 600 метра от складовете за фойерверки.